Hockey: ‘Leren, samenwerken en tijd investeren!’

Op woensdag 14 september organiseerde Hockey Club Braxgata, waar Protime sponsor is, in De Schorre in Boom een geanimeerde avond met enkele Red Lions om terug te blikken op Rio. Ze gaven een les uit de topsport die in elke organisatie mag gedeeld worden, want ook daar draait het om talentmanagement, timemanagement en samenwerken.

De grote hockeylanden werden, schijnbaar uit het niets, geconfronteerd met een superieur Belgisch collectief. Enkel Argentinië zou de Belgen in de finale van goud houden. Vier hoofdrolspelers (Philippe Goldberg, Assistent-Coach Red Lions Rio en nieuwe Coach Heren 1 Braxgata; Loïc Luypaert, Red Lion en speler H1 Braxgata; Eric Pirenne, manager van Red Lions sinds 2009 en Jef Brouwers, sportpsycholoog en mental coach van Red Lions) deelden hun ervaring met Piet Den Boer, ex-topvoetballer bij KV Mechelen.

Een zilveren medaille halen op een Olympische Spelen in een teamsport… het vergt veel tijd en training. In Rio zaten de staf en de spelers afgesloten van de buitenwereld met slechts één focus: de volgende wedstrijd. En tijdens die wedstrijden zaten op het thuisfront alle hockeyclubs overvol om op schermen de successen van de Red Lions te volgen.

Eric Pirenne: "Timemanagement is erg belangrijk"

Eric Pirenne: “De rol van een manager is om iedereen op zijn core te laten focussen. Dat is een andere job in een land als Brazilië in vergelijking met het goed georganiseerde Groot-Brittannië bijvoorbeeld. Zo hadden we in Rio een buschauffeur die de route niet kende. Dan hebben we zelf met behulp van de GSM de route moeten uitleggen. Maar goed dat is de job.” Om de ploeg topprestaties te kunnen laten presteren moet je de atleten volledig ontzorgen. Timemanagement is daarbij erg belangrijk. “Als de bus te laat dreigt te komen, heeft dat een impact op de voorbereiding. Een olympische wedstrijd heeft een strak draaiboek. Als je te laat aankomt heeft dat impact op de opwarming bijvoorbeeld. Het klinkt logisch en aannemelijk dat de spelers daar niet mee hoeven bezig te zijn. Maar er moet wel één centraal aanspreekpunt zijn op een toernooi.”

Een groep talentvolle jongens tot een team smeden. Dat is waar de afgelopen jaren erg hard aan gewerkt is. Philippe Goldberg: “Soms kregen we te horen: ‘Oh neen, niet weer een workshop’. Maar een team smeden, betekent dat iedereen zijn plaats moet zoeken. Vandaar dat we zo enorm veel focus op teambuilding legden. De jongens kregen het gevoel dat we meer workshops deden dan hockey trainen.”

Zilveren Loïc Luypaert beaamde dit: “We kennen elkaar door en door. Eigenlijk gebeurde de teambuilding telkens we aan de koffiemachine stonden. In die jarenlange aanloop naar de Spelen liep het in alle voorbereidende toernooien telkens mis. In Rio was onze match in de halve finale tegen Nederland, de enige tegenstander die we nog nooit versloegen, een match waarin alles samenviel. De uitvoering was perfect en vonden elkaar collectief blindelings.” 

Jef Brouwers: "Bij hockey leer je samenwerken"

Jef Brouwers, de mental coach van Red Lions, maakt een vergelijking tussen voetbal en hockey. “In hockey start je met talent, maar wordt gewerkt aan leren en samenwerken. In voetbal blijft het te veel draaien om het individuele talent.”

De zilveren medaille is te danken aan jarenlange inzet en opoffering van staf en spelers. De mislukkingen in de voorbereiding legden de basis voor het succes in Rio. De rode draad in dit succesverhaal is de wil om te leren en om samen te werken en de tijd die nodig is om tot topprestaties te komen.