Protime en Freedom Inc.

Protime Freedom Inc.

Schrijver: Sophie Henrion

Freedom Inc.: Een veelbelovend maar niet universeel model

Met Freedom Inc. Bracht Isaac Getz een nieuw soort organisatie op de markt. In zijn boek over de ‘vrije onderneming’, werd dit begrip, begin deze eeuw populair. De Vrije Onderneming verwijst naar een organisatie die wordt gekenmerkt door respect voor de medewerkers, zonder hierarchie. Werknemers worden beschouwd als volkomen verantwoordelijke volwassenen. De situatie die Getz omschreef is actueler dan ooit. Bedrijfsstructuren zijn aan het veranderen. Steeds meer organisaties stappen af van hiërarchische indelingen en kiezen resoluut voor autonome teams.

Hoewel de succesverhalen legio zijn, botsen veel bedrijven op een minder rooskleurige realiteit:

  • Een vage bedrijfsvisie
  • Het acute vergadersyndroom
  • Multitasking en dus gebrek aan focus
  • Beginnen aan tal van projecten, die dan niet worden afgewerkt
  • Moeilijkheden om werk en privé gescheiden te houden

Een structuur handhaven die steekhoudt

Ik heb veel gelezen over het onderwerp en dat deed me nadenken over mijn eigen situatie: werken bij Protime. Ik ben intussen 3 jaar in dienst en heb mogen ontdekken hoe Protime werkt, hoe het een Great Place to Work is geworden én ook kan blijven, ondanks de constante groei.

Protime streeft er niet naar om een vrije onderneming te worden, want er is toch nog sprake van (tamelijk platte) hiërarchie. De CEO is ook een van de oprichters van het bedrijf en staat dus aan het hoofd van de onderneming. Hij wordt bijgestaan door een directiecomité dat verschillende departementen vertegenwoordigt. Samen bepalen ze de visie en de doelstellingen van Protime.

Dit betekent niet dat deze beslissingen vanuit hun ivoren toren nemen. Eerst raadplegen ze de medewerkers en dan pas worden er knopen doorgehakt. We zijn, bijvoorbeeld, net klaar met een oefening waarbij elk team zijn visie en missie bepaalt. U kunt zich wel voorstellen hoeveel visies en missies er uit de bus gekomen zijn… De directieleden hebben deze feedback gestructureerd om het eindresultaat aan alle Protimers te communiceren.

Deze hiërarchische structuur houdt dus zeker steek wanneer de meer dan 200 medewerkers hun zegje kunnen doen en er naar de ideeën wordt geluisterd. Het is handig om een klein comité te hebben dat de informatie centraliseert, beslissingen neemt en meedeelt.

Mijn ervaring bij Protime leert me dus dat een bedrijf niet noodzakelijkerwijs van zijn hiërarchie bevrijd moet worden als het bedrijf zijn medewerkers vrijheid geeft.

Een vrije medewerker is een geëngageerde medewerker

Om ervoor te zorgen dat medewerkers zich inzetten, is het belangrijk dat ze zich nuttig voelen en dat er naar hen geluisterd wordt. Ze moeten zich vooral bewust zijn van de rol die ze binnen het bedrijf vervullen. Wie voor Protime werkt, bouwt niet enkel mee aan zijn eigen succes maar ook aan het succes van het bedrijf.

Als marketeer maak ik deel uit van het marketingdepartement. Omdat ik verschillende markten beheer ben ik ook volwaardig lid van het Waalse en Franse team van consultants en salesmedewerkers. Dat betekent dat ik me niet enkel bezighoud met de taken die rechtstreeks verband houden met mijn functie, maar dat ik ook meewerk aan interdisciplinaire projecten zoals het ‘Masterplan Wallonië’. Dit project is opgestart door Waalse medewerkers en is bedoeld om te helpen bij het behalen van de regionale doelstellingen dankzij een gestructureerde en doordachte aanpak. Samen met mijn collega's van andere departementen heb ik het genoegen om in alle autonomie zeer strategische projecten te beheren.

Organisatie is de sleutel tot succes

Zoals ik hierboven al aanhaalde, brengt de bevrijding van hiërarchie binnen een bedrijf risico's met zich mee, zoals een gebrek aan projectopvolging of te veel taken. Het is dus van essentieel belang dat de creativiteit en inzet van medewerkers gekanaliseerd wordt. Het is zeker niet de bedoeling om hen af te remmen, integendeel: wij willen hen helpen om hun werk te organiseren.

Ik voel me als Protimer nooit verloren in een wirwar van taken, want ons dagelijks werk wordt geregeld in ons samenwerkingsplatform Protime 360°. Elk project wordt op dit platform aangemaakt en gedeeld met de betrokken personen. Op die manier kunnen we communiceren, informatie terugvinden en de voortgang opvolgen. Ook kan iedereen dankzij dit platform plaatsonafhankelijk en overzichtelijk werken, zonder voortdurend meetings te moeten inplannen met collega’s of manager… De manager kan namelijk in realtime de projecten bekijken waar zijn teamleden mee bezig zijn.

Meer weten over deze manier om werk te organiseren en te bevrijden? Surf naar https://www.protime360.nl.

Blog

Outsourcing van payroll groeit in Europa

Protime Payroll Outsource

De Europese landen hebben wereldwijd de meest complexe payrolls. Toch zijn er sterke verschillen in de graad van outsourcing.

News

Werven op basis van Cultural Fit

Medewerkers aan het woord: Evelien Bevers, Recruitment & Training Officer bij Protime. Insights en advies voor werven bij een Great Place To Work.