40% krijgt onrealistische productiviteitseisen opgelegd

Protime over productiviteitseisen

Waddinxveen, 22 maart 2018 – Van de Nederlandse werknemers vindt 40 procent de productiviteitsdoelstellingen van hun manager onrealistisch. Dit heeft nadelige gevolgen voor de kwaliteit van het werk. 43 procent van de werknemers kan door druk de kwaliteit van zijn werk niet garanderen. Bovendien gaan de productiviteitseisen voor velen (46%) ten koste van creativiteit en nieuwe ideeën. Dit blijkt uit onderzoek van Protime, specialist in workforce management oplossingen, onder 1.000 werknemers in diverse sectoren.

Productiviteit is geen agendapunt

Hoewel bijna alle werknemers (90%) zeggen dat productiviteit belangrijk is binnen de organisatie, spreekt slechts een op de vijf (22%) hun manager hierover. 18 procent van de werknemers wordt alleen aangesproken wanneer het niet goed gaat.  Ondanks dat productiviteit wel hoog op waarde wordt geschat, staat dit dus niet frequent op de agenda. Slechts 13 procent zit wekelijks met de manager om tafel, 19 procent komt maandelijks samen en meer dan een kwart (27%) heeft maar één keer per jaar een gesprek over productiviteit.

Daar komt bij dat productiviteit in meer dan de helft van de organisaties (53%) niet gemeten wordt. Vooral dit laatste vindt Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland, verontrustend: “Dat maakt het erg lastig om te sturen en te verbeteren. Immers, meten is weten. Als je productiviteit daarnaast ook niet bespreekt, is sturing simpelweg niet mogelijk. Maar liefst 40 procent praat niet met zijn manager over het onderwerp. Dat is een schokkend resultaat. Productiviteit zou beter meetbaar en bespreekbaar moeten zijn, zeker in deze kenniseconomie waarin prestaties zo belangrijk zijn.”

Het onderzoekrapport ‘Kwaliteit op de Werkvloer’ is te downloaden op de website van Protime. Lees ook het artikel over productiviteit van Peter s'Jongers, CEO Protime, op mt.be.

 

Blog

Ontdek hier hoe jij als HR-professional tijd overhoudt!

SD Worx Checklist

Je investeert veel tijd in jouw taken op het gebied van HR en Payroll. Maar door rompslomp kom je niet toe aan de dingen die je écht wilt doen. Herkenbaar? Een groot deel van jouw werk kan veel efficiënter met behulp van de juiste tools.

Blog

HR Trend: Performance Management

Protime HR Trend Performance Management

In een organisatie bepalen doelstellingen de koers, bieden focus en geven aan wat een bedrijf wil bereiken op korte en lange termijn