hoe je relatie met je werknemers deze situatie kan overleven

Hoewel we in een erg digitale wereld leven, blijkt het wegnemen van sociale contacten ons toch erg zwaar te vallen. Zoals menig liefdesliedjes zo graag citeren; “you only miss something when it’s gone”. De internetlijnen worden massaal overspoeld door alle thuiswerkers die met elkaar in contact proberen blijven via video call, want een bekend gezicht zien doet toch goed in deze tijden van ‘huisarrest’. 

Maar ondanks al de inspanningen staat er toch een grote druk op de bedrijfscultuur. Hoe kan deze relatie de crisis overleven? Enkele tips van Peter s’Jongers, CEO van Protime, Great Place To Work voor 8 jaar op rij.

 

Kleinere en autonome teams

Vorm kleine teams waar mensen elkaar écht kennen en vaak met elkaar contact hebben. De veerkracht van een onderneming en zijn bedrijfscultuur zit net in het team en de samenhorigheid daarbinnen.

Sociaal contact

Ook in deze tijden van ‘social distancing’ is contact onontbeerlijk.  Remote stand-up meetings, skype, teams, mail,…  alle middelen zijn goed zolang we elkaar – virtueel dan – maar blijven opzoeken. Alleen samen komen we tot betere antwoorden en oplossingen, net wat we nog meer nodig hebben in deze onzekere tijden en maatschappelijke ontwrichting.

Flexibiliteit

Thuiswerkende ouders zitten nu met hun handen in het haar. Hoe manage ik twee fulltime jobs in één dag? Toon hier als werkgever begrip voor en biedt de nodige flexibiliteit. Laat ze hun dagindeling flexibel inplannen tussen spel en pampers door. Dit vertrouwen betaalt zich terug in loyaliteit.

Structuur

Doordat je werknemers thuiswerken en de kids niet naar school hoeven, wordt de dagelijkse routine plots volledig omgegooid. Plan geregelde afstemmomenten in om je werknemers te helpen met het inbouwen van een goede thuiswerkstructuur. 

Gezamenlijke activiteiten

Een verbindende bedrijfscultuur zorgt er in de eerste plaats voor dat we goed voor elkaar zorgen. Organiseer vanuit het bedrijf activiteiten waardoor de werknemers zich toch verbonden blijven voelen vanop afstand. Enkele voorbeelden:

 

Spoor iedereen aan om video te gebruiken tijdens calls

 

Moedig korte pauzes aan en geef tips hoe deze in te vullen (Bijvoorbeeld: 10 minuten yoga, rugoefeningen, hoe maak je je eigen smoothie, …)

 

Start een foto-challenge met foto’s van de thuiswerkplek

 

Deel tips voor werknemers met kinderen

 

Sluit de dag of de week af met een groepstoast via video call: laat iedereen samen het glas heffen!

 

 

Heb je zelf ook tips? We horen ze graag! Deel ze op social media met de hashtag #hometogether

Written by: Protime
make time valuable