Trends.be: Dwingt telewerk ons naar de terugkeer van de prikklok?

Protime Peter s'Jongers tijdregistratie telewerk

8 april 2021 - In de strijd tegen het coronavirus blijft thuiswerken voorlopig de norm. Verscheidene ondernemingen grijpen terug naar een vorm van tijdregistratie bij hun werknemers. Zij zien dat vooral als een controlemiddel, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Trends ging in gesprek met twee specialisten in tijd en technologie: Peter s'Jongers, CEO van Protime, marktleider in tijdregistratie en toegangscontrole en Peter Hinssen, technologie-ondernemer en auteur. Hij geeft wereldwijd lezingen over de impact van technologie op de samenleving en gaat in dit artikel het debat aan rond de impact van tijdregistratie op thuiswerkers. Een interessante wisselwerking tussen twee ervaren auteurs over de relatie tussen tijd en het welbevinden van werknemers op de (digitale) werkvloer.

... 

Nog nooit hebben we zo massaal thuisgewerkt. De voorbije jaren was er al een shift richting flexibelere werkuren en thuiswerken, maar de coronacrisis dwong ons tot een gedragsverandering. Tijdens de eerste lockdown bleef 85 procent van de 21 miljoen vierkante meter kantoorruimte in ons land ongebruikt. ... Hoewel we tegenwoordig weer iets vaker naar de werkvloer terugkeren - zo blijkt uit enquêtes en de filebarometers - blijft telewerken voor veel bedienden de norm.

Nu het woon-werkverkeer wegvalt, kan dat voor thuiswerkers extra vrije tijd opleveren. Maar de grens tussen werk en privé is tegelijk vervaagd: werknemers blijken later voort te werken en vaker hun mailbox te openen tijdens het avondmaal of voor de televisie. Een rondvraag die Protime eind februari liet uitvoeren bij duizend Vlaamse werknemers die sinds de coronacrisis vaak tot altijd van thuis werken, bevestigt dat. 76,7 procent van de ondervraagden had het gevoel dat hun werk en hun privétijd op een thuiswerkdag meer in elkaar overvloeien dan wanneer ze op kantoor werken. 

Hartslag meten 

“Tijdregistratie kan een oplossing bieden”, zegt s’Jongers. “Teamleiders moeten waken over het mentale welzijn van hun werknemers. Is de extra werkdruk tijdelijk, om bepaalde doelstellingen te halen? Of heeft iemand hulp nodig, omdat er te veel werk kruipt in taken die efficiënter kunnen worden uitgevoerd? Tijdregistratie is een vorm van controle, maar niet alleen om de gepresteerde uren in het oog te houden. Ik vergelijk het liever met de hartslagmeter van een sporter. Je loopt door die meter zelf niet sneller of trager. Wel geven de data aan of iemand in het rood gaat, of een tandje kan bijsteken.”

....


Lees het volledige artikel

Blog

[WEBINAR] Telewerken: van wetgeving tot tijdregistratie en payroll - 11 mei, 10u

Webinar Protime-SD Worx LE thuiswerken

'Hoe ga je als hr om met telewerk en tijdregistratie?' Wat zegt de wetgeving over telewerken, hoe zullen we met mensen geconnecteerd kunnen blijven, hoe weet ik dat mijn medewerkers thuiswerken en op welke manier kan ik alles opvolgen?

Blog

Onderzoek: Bij ruim helft van de thuiswerkers wordt gewerkte tijd niet bijgehouden

Wordt jouw gewerkte tijd bijgehouden wanneer je van thuis uit aan de slag bent? Protime onderzocht de registratie van telewerken en de impact hiervan op de band met de werkgever...