Protime onderzoek: Thuiswerken deed langer slapen én meer werken

23 augustus 2021 – De files zijn terug van weggeweest. Voor heel wat werknemers zit de vakantie er al weer op en voor velen zal dit ongetwijfeld het nodige aanpassingsvermogen vergen. Zeker als ze het gewoon waren om vaak tot altijd van thuis uit te werken. Het wegvallen van het woon-werkverkeer leidde immers tot een tijdswinst van gemiddeld 1 uur en 16 minuten. Tijd die we spendeerden aan langer slapen (54,6%), maar ook aan werken (23%). Dat blijkt uit een onderzoek van Protime, specialist in tijdregistratie, waarvoor 1.000 Vlaamse werknemers die sinds de coronacrisis vaak tot altijd van thuis werken, werden bevraagd.

Nu de files op de Vlaamse wegen stilaan terug zijn van weggeweest, denken veel (voormalige) thuiswerkers waarschijnlijk met veel weemoed terug aan de periode waarin ze geen woon-werkverkeer hadden. Dit leverde hen een gemiddelde tijdswinst op van maar liefst 1 uur en 16 minuten. 4,5% van de werknemers was dagelijks zelfs meer dan drie uur onderweg, terwijl de pendeltijd voor ruim een vijfde (20,8%) van de thuiswerkers beperkt bleef tot minder dan een half uur per dag.

Extra tijd deed langer slapen, maar ook meer werken

Wat deed jij met de tijd die vrijkwam door het wegvallen van het woon-werkverkeer tijdens de lockdown? Ruim de helft van de Vlamingen gebruikte de extra tijd ‘s ochtends om langer te slapen (54,3%), maar ook om te werken (18,7%). Voor meer dan vier op de tien Vlamingen (41,2%) werd de ochtendrush wat rustiger; zij namen meer tijd om rustiger wakker te worden, te ontbijten en om zich klaar te maken.

Top 5: Wat doe je ‘s ochtends met de vrijgekomen tijd uit het woon-werkverkeer 

  1. Langer slapen (54,3%. 57,5% van de mannen en 51,1% van de vrouwen)
  2. Rustig wakker worden; meer tijd spenderen aan ontbijten, me klaar maken (41,2%. 40,6% van de mannen en 41,7% van de vrouwen)
  3. Werken (18,7%. 16,6% van de mannen en 20,8% van de vrouwen)
  4. Het huishouden (18,6%. 11,4% van de mannen en 25,9% van de vrouwen)
  5. Tijd spenderen met het gezin of familie (12,8%. 13% van de mannen en 12,6% van de vrouwen)

‘s Avonds werd de vrijgekomen pendeltijd door meer dan één op de twee Vlamingen (52%) gespendeerd aan huishoudelijke taken. Ruim de helft meer vrouwen (63,9%) dan mannen (40,5%) gaven dit aan. ‘Meer tijd spenderen met het gezin of familie’ en ‘mediagebruik’, volgen met respectievelijk 37,4% en 28,5%.

Top 5: Wat doe je ‘s avonds met de vrijgekomen tijd uit het woon-werkverkeer

  1. Het huishouden (52%. 40,5% van de mannen en 63,9% van de vrouwen)
  2. Tijd spenderen met het gezin of familie (37,4%. 38,3% van de mannen en 36,5% van de vrouwen)
  3. Media (tv kijken, sociale media,…)  (28,5%. 31,1% van de mannen en 25,7% van de vrouwen)
  4. Werken (23%. 24,6% van de mannen en 21,3% van de vrouwen)
  5. Sporten (22,5%. 24,6% van de mannen en 20,2% van de vrouwen)

 

“De aanpassing naar gedeeltelijk of opnieuw volledig op kantoor werken en het woon-werkverkeer dat daarbij komt kijken, kan gepaard gaan met gemengde gevoelens. Wat met de extra vrije tijd die je kwijt bent? Zal je wel even productief kunnen blijven werken? Het concept ‘tijd’ werd het afgelopen jaar belangrijker dan ooit en het is daarom cruciaal om hier goede teamafspraken over te maken. Weet als werknemer wat je wil; hoe ziet jouw ideale werkweek er uit? Ga hierover het gesprek aan met je leidinggevende. Voor deze laatste is het de boodschap om de vinger aan de pols houden bij zijn team! Hierin ligt een belangrijke rol weggelegd voor een modern tijdregistratiesysteem, het is de hartslagmeter van je tijdsbeheer en zorgt voor een beter teamoverzicht,besluit Peter s’Jongers, CEO van Protime.   

 

Methodologie

Het online onderzoek werd tussen 17 en 26 februari 2021 uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Protime, bij 1.000 Vlaamse werknemers die sinds de coronacrisis vaak tot altijd van thuis uit werken. Het onderzoek is representatief op leeftijd, geslacht en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 3,02%.

 

Over Protime

Protime werd opgericht in 1995 en is marktleider op het gebied van tijdregistratie, personeelsplanning, toegangscontrole en online samenwerken. Dankzij een voortdurende focus op innovatie, levert het bedrijf vandaag oplossingen voor Workforce Management in een brede waaier van klanten en sectoren. Zo telt Protime ruim 5.000 tijdregistratie-installaties in Europa. Protime is al 9 jaar op rij een Great Place to Work en sinds 2019 ook een Best Managed Company. De organisatie telt ruim 300 ‘Protimers’ en heeft vestigingen in Aartselaar (BE), Namur (BE), Waddinxveen (NL), Frankfurt (DE), Capellen (LU), Parijs (FR) en Manchester (UK).

News

Analyse- en adviesbureau NelsonHall looft SD Worx voor workforce management

NelsonHall verwijst zelf naar de specifieke COVID-19-oplossingen van Protime met onder meer het checken van de temperatuur, contact tracing en toegangscontroles.

Blog

Gaan we morgen naar kantoor in trainingsbroek?

De 4 belangrijke vragen voor HR of bedrijfsleiders voor een vlotte terugkeer naar kantoor.