Duurzame tijd, bestaat dat?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is vandaag geen trend meer maar een norm. Bijna 9 op de 10 bedrijven beweert oog te hebben voor duurzaamheid, blijkt uit een studie van de Antwerp Management School (AMS) bij 293 Belgische ondernemingen. Bedrijven uit Vlaanderen leggen om hun duurzaamheid te vergroten sterker de klemtoon op productinnovatie. “Verrassend genoeg vinden ondernemingen dat de grootste hindernis op weg naar duurzaamheid hun eigen werknemers zijn.”

Bij Protime zijn het net de werknemers die de drijvende kracht vormen in het MVO-verhaal. Het bijzondere aan dit verhaal is dat we geen geld schenken, maar tijd… Dit is niet voor de hand liggend en zeker niet voor elke organisatie weggelegd, maar in onze onderneming waar cultuur en camaraderie de basis vormen was dit een logische keuze.

Schenken van tijd in de praktijk

Omdat tijd onze kernwaarde is, zien we het ook als onze verantwoordelijkheid om tijd terug te schenken aan de maatschappij. In onze missie definieerden we dat onze kinderen de nodige tijd en aandacht moeten krijgen om zich te ontwikkelen zodat hen een mooie toekomst te wachten staat. Concreet doen we dit door organisaties te helpen die als doel kinderen centraal stellen. Zo krijgen Protimers tijd tijdens de werkuren om als team te helpen bij de organisatie van een goed doel. De voorbije twee jaren deden we dit voor Sogeha, organisator van zomerkampen voor minderbedeelde kinderen.

“Sogeha zet zich in om kinderen die niet de mogelijkheid hebben om op vakantie te gaan, toch een fijne vakantie te laten beleven. Als de leerkracht op 1 september dan vraagt wat te vertellen over hun vakantie, kunnen ze zeggen dat ze op een geweldig kamp zijn geweest.” Kenneth Smets, begeleider en bestuurslid Sogeha

Protimers dragen hun steentje bij door kampen op te ruimen, camions in te laden of een rommelmarkt op te zetten. Geen grote wereldverbeteringen, wel betrokken en zeer praktische hulp voor projecten die het vooral moeten hebben van geëngageerde vrijwilligers die een verschil maken in het leven van jonge mensen. Op jaarbasis komt dit gauw op meer dan 1500 uur die we graag schenken aan de toekomst van onze maatschappij.

“Vele sponsors en helpende organisaties willen financieel (zonder veel moeite) iets betekenen voor Sogeha. Protime daarentegen geeft tijd en helpende handen, waar ze de uitgeputte begeleiding ondersteunen, helpen, en terug de goesting geven om nog even door te blijven gaan.” Kenneth Smets

Protimers getuigen

“We kregen afwisselende werkzaamheden van groenten snijden tot vrachtwagen laden. Het was een kleine moeite voor ons maar een grote hulp voor een organisatie die draait op vrijwilligers. De dankbaarheid van de organisatie en de fijne samenwerking met mijn teamgenoten zullen me lang bijblijven, maar ook het idee dat we hebben bijgedragen aan een vlot verloop van de BBQ waardoor er extra veel geld kon opgehaald worden om de kindjes een fijne vakantie te bezorgen.” Kris van Hellemond (foto midden)

“Ik vond het zeer plezant om dit mee te doen. Het is altijd tof om iets te doen met de collega’s buiten de werkomgeving. Het was toevallig ook goed weer, wat een extra bonus was. Het is super om zo veel personen zo geëngageerd te zien voor een goed doel. Het gaf me een goed gevoel om blije mensen te zien de hele dag, wetende dat we hieraan meegeholpen hebben, ook al was het maar om de afwas te doen.” Kevin Fockaert (foto rechts)

 

"Wat tenslotte het volle leven uitmaakt, is de kans te hebben gekregen, veel van zichzelf, aan anderen te geven." Sogeha