Constante ontwikkelingsstroom zonder disruptief effect voor klant

“De bedrijfscultuur is wat Protime uniek maakt.” Dat is ook de rode draad doorheen mijn interviews binnen het bedrijf. De beste manier om een bedrijfscultuur tastbaar te maken is met de medewerkers te praten. Het zijn namelijk zij die de bedrijfscultuur vormgeven en dragen. Vandaag laat ik Pieter Audiens aan het woord, team leader binnen het Technology-departement.

Op LinkedIn kom ik niet vaak profielen tegen die zo expliciet zijn als dat van Pieter. Vandaar mijn eerste vraag: “Hoe vertaal je jouw LinkedIn-profiel naar jouw functie bij Protime?”

“Ik ben inderdaad een all-round IT-specialist” en dat past perfect in mijn functie bij Protime. Binnen het team heb ik een libero-positie. In feite programmeer ik nog weinig. Ik pik op wat voor andere teamleden lastig is om erbij te nemen of soms ook wat blijft liggen. Ik ben vooral het eerste aanspreekpunt bij foutmeldingen in productie van onze applicatie myProtime. Dankzij het Firewatch project - waar ik de spreekwoordelijke vader van ben - houden we via een dashboard onze logging (digitaal en in real time logboek) voortdurend in de gaten. Van zodra we iets opmerken wat niet juist verloopt, gaan we hier meteen op reageren. Op die manier ben ik nog vaak betrokken met een breed stuk van de code of het programmeren van de software en kom ik ook in aanraking met een breed scala van onze andere softwareoplossingen. Niet alleen mijn software-expertise maar ook het feit dat ik er van het begin van de ontwikkeling van myProtime bij was, helpt natuurlijk ook.

Hoe slagen jullie erin om voortdurend nieuwe features in productie te zetten en correcties uit te voeren zonder enig disruptief effect voor de klant?

“Dankzij onze innoverende organisatiestructuur en werkmethode.” Destijds startte we met de Scrum-methode maar we kwamen er snel achter dat dit geen heil bracht om een continue ontwikkelingsstroom te verzekeren. Daarenboven was het development team veel te groot geworden om nog efficiënt te functioneren. Vervolgens zijn we de Kanban-methode gaan uittesten. Dat gaf de uiteindelijke doorslag om onze organisatie volledig te kantelen en een perfect functionerend matrix-model uit te werken. Het team is opgesplitst in kleine teams die elk gefocust zijn op de ontwikkeling van specifieke features. Noem ze de feature-teams. Vervolgens zijn we afgestapt van de klassieke een-op-een team leader/team-relatie. Elke team leader geeft leiding aan een aantal teamleden uit verschillende teams. Het resultaat is dat we een continue stroom aan nieuwe functionaliteiten kunnen verzekeren en de coördinatie van het geheel toch verzekerd blijft. Firewatch zorgt ervoor dat foutmeldingen van nieuwe features meteen verholpen worden door terug te vallen op de voorgaande versie en de foute code te corrigeren zonder enige disruptief effect bij de klant.

Hoe zit dat met jouw ‘soft skills for developing talents in a team’ als team leader bij Protime?

“Het ontwikkelen van een team is iets wat me ligt” maar waar ik nog nieuw in ben en waar ik elke dag nog in groei. Zoals aangegeven werken we met heel dynamische teams en 3 team leaders. In feite zijn we hier allemaal als development team nog zoekende en werken we nog elke dag aan ons proces. Om ons te helpen en om dat continu change proces in goede banen te leiden heeft onze Technology director, Bart Slaets een speciaal team-kaartspel ontworpen. Je kent het heel waarschijnlijk want na een succesvolle ervaring binnen Development, is het gepresenteerd en met enthousiasme overgenomen door de andere departementen binnen Protime.

Protime is niet jouw eerste werkervaring. Hoe ervaar jij het verschil als medewerker tussen Protime als ‘Great Place to Work’ en andere bedrijven?

“Volgens mij is een titel als GPTW niet echt veelzeggend voor IT’ers.” We organiseren bij Protime inderdaad een groot aantal activiteiten maar ook bij andere IT-bedrijven doen ze dat. Het grote verschil is de sfeer onder de collega’s. Ik durf zeggen dat ik een groot aantal collega’s ook als vrienden beschouw. Camaraderie maakt trouwens deel uit van onze bedrijfswaarden. Iedereen is mee verantwoordelijk voor onze code en ons product. Iedereen trekt aan dezelfde kar.

News

Een uniek rekruteringsproces, van praktijk tot cultural fit.

In deze war for talent voeren we een succesvolle strijd dankzij een uniek rekruteringsproces, zelfs voor de felbegeerde IT-profielen. Ons geheim? Wouter Duckaert, starter en Software Developer bij Protime, getuigt in een interview voor Stepstone.

Blog

Hoe bedrijven zich vaker enkel focussen op hun core en de rest uitbesteden.

Hans Devos

Een interview met Hans Devos, Consultancy Manager en bezieler van het nieuwe CO-Creation team dat Managed Services aanbiedt aan onze klanten.