Bram Van Hooydonck bracht Emelie Ceusters aan als collega. Daarmee verdient hij 1.280 euro en een fles champagne. (Foto: Joris Herregods, GVA)

Lees het originele artikel op Jobat, in de Gazet Van Antwerpen van vandaag of via GVA!

Door de krapte op de arbeidsmarkt worden bedrijven almaar creatiever om nieuwe werknemers te vinden. ‘Referral recruiting’ of nieuwe collega’s vinden via je eigen werknemers, wordt daarbij steeds vaker toegepast en blijkt bovendien bijzonder efficiënt. Werknemers die via deze weg het bedrijf binnenkomen, zouden immers een pak beter presteren. Bovendien besparen bedrijven er zo’n 8.000 euro aan rekruteringskosten per nieuwe werknemer mee uit!

Bij referral recruiting worden werknemers aangemoedigd om binnen hun netwerk op zoek te gaan naar ‘talenten’. In ruil krijgen ze een beloning in de vorm van extralegale voordelen. Deze manier van rekruteren is heel efficiënt, want zeg nu zelf: waarom zou je iemand uit je netwerk doorverwijzen waarvan je weet dat hij of zij slecht werk levert? Dit zou je geloofwaardigheid niet ten goede komen.

Eén van de bedrijven die referral recruiting al enkele jaren met succes toepast is Protime, een softwarebedrijf gespecialiseerd in onder meer tijdregistratie en personeelsplanning. De voorbije maanden gingen er al 58 nieuwe werknemers aan de slag, waarvan meer dan de helft werd gevonden via deze weg. Er werd daarbij voornamelijk gezocht naar technische profielen en developers, maar ook customer care medewerkers en consultants voor het opvangen van het groeiende klantenbestand stonden hoog op de verlanglijst. Via interne campagnes werden de Protimers aangespoord om nieuwe collega’s aan te brengen.

Fles champagne en 1.280 euro

Eén van die aanbrengers is Interface & Report consultant Bram Van Hooydonck (27). Hij bracht in maart een vriendin binnen bij Protime. Een half jaar eerder ging Bram ook zelf bij Protime aan de slag na een tip van een goede vriend.

“Via mijn vriendin kende ik Emelie al lang. Ik wist dat ze op zoek was naar een meer uitdagende job in de HR-sector en stelde haar voor om bij ons te solliciteren. Ik had geen twijfels over haar capaciteiten. Zo kende ik Emelie als een zeer gemotiveerd persoon en wist ik dat haar vorige werkgever heel tevreden was”, vertelt Bram.

“Op Emelie’s eerste werkdag kreeg ik al meteen een fles champagne. Na haar eerste 6 maanden in dienst, kreeg ik daarbovenop nog een flexibel loonpakket ter waarde van 1.280 euro! Ik weet nog niet voor welke extralegale voordelen ik dit bedrag volgend jaar zal gebruiken, maar waarschijnlijk wordt het een combinatie van extra vakantiedagen, het leasen van een fiets en pensioensparen.”

Voorwaarde

Een belangrijke voorwaarde voor succesvol ‘referral recruten’ is dat ook de cultuur binnen de onderneming goed zit. Je zal niemand uit jouw netwerk aanbrengen, wanneer de werksfeer verziekt is.

De voordelen voor het bedrijf

  • IT’ers kennen vaak andere IT’ers binnen hun netwerk.
  • Eigen werknemers kennen de bedrijfscultuur, en kunnen goed inschatten wie erin past.
  • Door de gedeelde cultuurwaarden, blijven deze werknemers vaak langer bij het bedrijf aan de slag.
  • Werknemers die via referral recruiting aan de slag gaan, zijn meestal productiever.
  • Het is een relatief goedkope manier om ‘talenten’ te vinden.
  • Aanbrengers worden extra gemotiveerd met een bonus.
Written by: Protime
make time valuable