Onderzoek: Bijna helft Vlamingen neemt werk mee op vakantie

Protime Onderzoek werk mee op vakantie

25 juni 2019 – Bijna 1 werknemer op 2 (45%) blijft tijdens zijn of haar vakantie bereikbaar voor werkzaken. Ze doen dit onder meer door hun werkmails te checken (28%) en/of door werktelefoontjes te beantwoorden (23%). Dit blijkt uit een onderzoek van Protime, een specialist in onder meer tijdregistratie en werkplanning, bij meer dan 1.000 werkende Vlamingen.

Vertrek je binnekort met vakantie? Dan worstel je misschien ook wel met het volgende dilemma: bereikbaar blijven voor werkzaken of niet? Meer dan de helft van de Vlamingen (55%) kiest ervoor om tijdens hun verlofperiode volledig offline te gaan en de batterijen opnieuw op te laden.

Ik ga met vakantie en neem mee… mijn smartphone en laptop

1 op de 10 Vlaamse werknemers blijft tijdens zijn of haar vakantie de hele tijd bereikbaar voor werktelefoontjes. 13% kiest ervoor om enkel de meest dringende oproepen te beantwoorden.

Ook werkmails laten meer dan een kwart van de respondenten (28%) niet los tijdens de vakantieperiode; 8% van de werknemers beantwoordt iedere werkmail en nog eens 13% beantwoordt enkel de mails als de situatie daarom vraagt. Bij 7% blijft het bij het checken van mails.

“Het werk tijdens je vakantie loslaten is niet altijd gemakkelijk. Toch is het belangrijk om je in deze periode volledig los te koppelen van het werk en alle werkstress van je af te schudden. De oplossing voor een ongestoorde vakantie: je collega’s inschakelen en de juiste softwaretools. Zorg tijdig voor een back-up. Softwaretools geven inzicht in de meest actuele status van taken en alle informatie werd er gecentraliseerd waardoor collega’s makkelijker taken kunnen overnemen,aldus Peter s’Jongers, CEO van Protime.

Offline buiten de werktijd

Niet alleen tijdens hun vakantie, maar ook na hun werktijd blijven heel wat werknemers (45%) bereikbaar voor werkzaken. Bijna 3 op de 10 respondenten (28%) kiest hier zelf voor, maar voor 17% is dit onder (lichte) dwang; hun werkgever gaat ervan uit dat ze ook na hun werk beschikbaar blijven. Bij 11% van de respondenten verwacht de werkgever dat ze net volledig ‘offline’ gaan na het werk. De overige 44% kiest er dan weer zelf voor om in hun vrije tijd volledig los te komen van hun werk.

Lode Godderis, directeur van de dienst Kennis, Research en Informatie van IDEWE: “Vakantie is goed voor je. Onderzoek toont aan dat wie jaarlijks op vakantie gaat, tot 32% minder kans heeft op hart-en vaatziekten maar ook de kans op een depressie ligt lager. Daarnaast komt vakantie je relatie ten goede door de betere werk-privébalans én heeft het een positief effect op jouw productiviteit met een verhoogde concentratie en motivatie.”

Met de volgende tips kan je volop genieten van je vakantie

  1. Hou je werkagenda vrij in de periode net voor je vakantie. Zo heb je tijd om je lopende projecten af te werken.
  2. Ga voor een vakantieperiode van minstens drie weken. Je hebt al een week nodig om alles los te laten, waarna je je volledig kan ontspannen. Wie slechts twee weken vakantie inplant, denkt in de laatste week ongetwijfeld al aan de terugkeer.
  3. Kondig vooraf aan dat je op vakantie gaat.
  4. Maak afspraken met je collega’s en leidinggevende over je beschikbaarheid tijdens jouw vakantie. Zo vermijd je een overvolle mailbox bij je terugkeer.
  5. Beweeg! De vakantie is het ideale moment om een nieuwe sportactiviteit uit te proberen. Heel wat werkende mensen bewegen tijdens het werkjaar namelijk veel te weinig.
  6. Deconnecteer! Stop met werken tijdens je vakantie. Als dit echt niet kan, check je best maximum één uur per dag je mails. Kies hiervoor een vast tijdstip zodat je het werk nadien weer kan loslaten.
  7. Neem een werkschrift mee op vakantie voor als je plots aan iets denkt. Zo kan je er na je vakantie op terugvallen. Op die manier schrijf je het werk even van je af, en ga je er niet over piekeren ("Ik mag dat zeker niet vergeten.").
  8. Ontspan je ook in de dagen net voor je vakantie. Bouw niet alle spanning op en verwacht er ook niet te veel van: het kan niet allemáál gebeuren op vakantie. Merk je dat je toch te veel verwacht van een verlofperiode, plan dan achteraf rustmomenten tijdens het jaar in.

 

Methodologie

Dit online onderzoek werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau MarktEffect in opdracht van Protime. 1.020 Vlaamse werknemers werden tussen 5 en 19 september 2018 bevraagd. Zij zijn een representatieve steekproef voor de totale beroepsbevolking in Vlaanderen. Alle deelnemers zijn tussen de 18 en 65 jaar oud en evenredig verdeeld over alle sectoren. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1%.

Voor meer informatie (enkel voor de pers):

MindShake PR, Emanuel Sys – 0486 17 52 65 – emanuel@mindshake.biz

External Blog

Protime 1 van de 10 Belgische Best Workplaces 2019 in Europa!

Naast het kunnen omgaan met de loonwetgeving in de meest complexe EU-landen, blijkt ook onze bedrijfscultuur grensoverschrijdend te zijn voor de 4e keer op rij.

News

Helft van de Belgische organisaties gebruikt tijd- en aanwezigheidsregistratie

Helft van de Belgische organisaties gebruikt tijd- en aanwezigheidsregistratie

De helft van de Belgische organisaties heeft een verplichte tijd- en aanwezigheidsregistratie voor al het personeel, nog eens 22% past dit alleen toe voor bepaalde groepen medewerkers.